Šta ne biste trebali prati u veš mašini?

Prilikom sortiranja veša za pranje treba znati šta se ne smije prati u veš mašini. Oprezno sa ovim stvarima.

1. Grudnjaci i fino donje rublje

Stavljanjem grudnjaka u vrećicu spriječit ćete višestruku nevolju: mogućnost da vam žica iz grudnjaka upadne u bubanj mašine, da vam kukica pranja zapne za neki odjevni predmet i da se grudnjak ne istroši prerano. Prije nego što ga stavite u zaštitnu vrećicu svakako pričvrstite kukice grudnjaka. U zaštitnim vrećicama perite i drugo donje rublje od osjetljivijih materijala, perite ga na manjim temperaturama i s deterdžentom za osjetljivo rublje.

2. Odjeća za vježbanje

Odjeću za vježbanje, kao i ostalu opremu koju koristite pri vježbanju (zaštitne rukavice, znojnice i slično) potrebno je prati u zaštitnim vrećicama kako bi se ti zaprljani predmeti koji su upili znoj, a nerijetko i neugodnog mirisa, odvojili od ostalog rublja.

Odjeću za vježbanje takođe je najbolje sušiti na vazduhu.
3. Tene

Ne smiju se sve tene prati u veš mašini, ali one koje su perive perite na temperaturi ne višoj od 40 stepeni, naravno, u zaštitnoj vrećici. Prije nego ih stavite u zaštitnu vrećicu isperite ih sa sapunom i vodom kako biste uklonili ostatke zemlje, blata i slično.

Ako vaša mašina ima tu mogućnost, isključite centrifugu kada perete patike. I pazite da veš mašinu što bolje napunite kako patike ne bi lupale po njoj dok se peru.

4. Papuče

 

Papuče, naročito ako su izrađene tako da imaju mekano punjenje, mogu se raspasti i napraviti nered u mašini. Zato je dobro zaštiti ih u zaštitnoj vrećici kao i kod tena ne centrifugirati ih ili staviti centrifugu na najslabije.

5. Majice sa aplikacijama

Kada perete majice sa aplikacijama, poput kamenčića, postoji opasnost da će koji kamenčić otpasti i zapeti u bubnju mašine ili oštetiti neki drugi predmet. Zato majice s aplikacijama uvijek perite s unutrašnje strane i u zaštitnim vrećicama.

Ukoliko koji kamenčić i otpadne ostat će u vrećici, lakše ćete ga naći i, ako je moguće, ponovno staviti na majicu.

Ovakve odjevne komade takođe perite sa slabom centrifugom i na temperaturi od 30 ili 40 stepeni.
6. Plišane igračke

Prije nego što plišanu igračku stavite na pranje provjerite smije li se ona prati u mašini za veš. Ako se smije prati uvijek je perite na nižoj temperaturi i sa slabom centrifugom. Preporučuje se da u jednu vrećicu stavite jednu igračku, ne više, prvenstveno zbog toga da boja s jedne igračke ne pređe na drugu. Plišane igračke koje na sebi imaju dijelove od kože ne bi se trebale prati u veš mašini.

izvor:Zadovoljna.hr

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *