Ne znate sve, evo kako koristiti limun kao lijek

Ne znate sve, evo kako koristiti limun kao lijek

Limun je bogat vitaminom C, pektinom i kalcijum-oksalatom. Esencijalna ulja koja se mogu pronaći u limunovoj kori imaju prijatan miris i gorak ukus. Ona sadrže limonen, citral, šećer, kalijum, fosfor, limunsku i jabučnu kiselinu.

Najbolji rezultati se dobijaju kada su i lišće i plodovi zreli.

Priprema i upotreba:

Limunov sok ima brojna ljekovita svojstva, čija lista je skoro pa beskonačna. Ovde smo naveli neke od najbitnijih:

snižava šećer u krvi
smanjuje štetne kiseline i bakterije
liječi prehladu
bolove u grudima
eliminiše mokraćnu kiselinu iz krvi
čisti žlijezde
spriječava krvarenje
spriječava upale
spriječava reumatske bolove
malariju
skorbut
poboljšava rad srca

Reuma: Konzumirajte limunov sok svakodnevno (koristite oko 3 limuna po danu). Sok od limuna je takođe efikasan za tretiranje bolesti jetre i bubrega, kao i za smirenje.

Srce: Iscijedite 3 limuna i dodajte kašiku soli u limunov sok. Ubacite mješavinu u malu flašu i mućkajte sve dok se ne pojave bijeli mehurići na površini. Pijte kašiku lijeka na svakih sat vremena.

Prehlada: Napravite sebi čaj od jednakih djelova osušene kore limuna, narandže i majčine dušice. Ubacite dvije kašike mešavine u litar vode i kuhajte u ključaloj vodi 2 minuta. Prekrijte čaj i procedite nakon nekih 20 minuta. Možete takođe dodati i kašiku meda.

Listovi limuna se takođe mogu kombinovati sa nekim drugim biljem.

Perut i seboreja: Nanesite malo limunovog soka na korijen kose i nježno umasirajte u kožu glave. Ostavite sok na pola sata i zatim isperite.
Ponovite proceduru dva puta sedmično. Kako biste spriječili lomljenje kose, dodajte nekoliko kapi bilo kog ulja (lanenog, susamovog, od trave, od majčine dušice) u vodu..

izvor:webtribune

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *